Frugal living och hedonism

Inom minimalismen är det många olika podcasters som pratar om utmaningen mellan så kallat frugal living och att njuta av de frukter som vårt moderna samhälle kan erbjuda, det som ofta symboliseras av hedonism. Jag har hört ordet frugal nämnas så många gånger de senaste veckorna att jag kände att det var värt tiden att titta närmare på. Jag hittade en slags definition på sidan ettrikareliv.se som är en kollaborativ blogg med Charlie Söderberg i spetsen. I blogginlägget ” Frugal living – massor med pengar och tid över!” av Mia Ingelström skriver hon att frugality kan sammanfattas med ”att vara medveten, sparsam, försiktig eller ekonomisk i konsumtionen av förbrukningsbara resurser som livsmedel, tid eller pengar och att undvika svinn, slösaktighet eller extravagans. I beteendevetenskap har frugalitet definierats som en tendens att förvärva varor och tjänster på ett begränsat sätt och resursfull användning av redan ägda ekonomiska varor och tjänster, för att uppnå ett långsiktigt mål.” ( http://ettrikareliv.se/frugal-living-massor-med-pengar-och-tid-over/ ).

’Medveten, sparsam, försiktig och ekonomisk konsumtion’ …. Något som berör en del av kärnan för mig när det gäller min relation till minimalism. ’För att uppnå ett långsiktigt mål’ …. Sparsamhet för att hitta en förutsättning för att kunna sätta mina egna mål och leva ett proaktivt liv, i motsatsen till reaktivt liv styrt av vår konsumtion och förvärvsarbete. Mia Ingelström skriver att hon har en konflikt i sin frugalitet, hon älskar att resa. En passion vi delar jag och Mia. Jag har varit i 20 länder i 3 olika världsdelar och under 2019 är resan till ytterligare 2 länder och 1 ny världsdel redan bokad. För mig är detta min hedonism, att uppleva andra kulturer och mat och sociala kontexter. När jag är utomlands sätter jag mig i en lokal bar, dricker en regional öl och observerar livet som pågår omkring mig och försöker gissa mig till vad de pratar om i de länder jag inte kan språket. Och njuter med ett leende, hedonism.

Läs mer i blogginlägget av Mia Ingelström vilka 10 vanor hon har i sin frugalitet.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *