1 år på börsen

Nu är det 1 år sedan jag klev in på börsen efter att ha läst boken ’Bygg en förmögenhet : fixa familjens ekonomi’. Allting av en ren slump får jag erkänna. Jag var nere i centrum och skulle klippa mig och det var kö till frisören. Jag väntar in tiden genom att strosa in till Akademibokhandeln och där sitter boken och tittar på mig, och med två hemmaboende barn så lockade givetvis titeln lite extra. Boken är skriven av Joel Bladh och tar på ett pedagogiskt sätt upp varför man borde spara på börsen, att aktier inte är farligt men att man bör ha en realistisk målsättning. Själv tycker Joel att 7% ökning på ett år är en bra nivå att lägga sig på och balansera risken utifrån det. Allt lät sympatiskt och inte alls särskilt svårt och jag öppnade ett Investeringssparkonto på Avanza redan nästa dag.

Jag förde över 10 000 kr och testade att köpa och sälja under maj månad 2018. Läste på forumen, läste lite mer på nätet, kollade vad preppersfären tyckte och tänkte om aktiesparande. Det blev för mig ganska klart att det här med direktavkastning där företaget ger tillbaka en del av vinster oavsett hur aktiekursen gått var en bra risknivå för mig. Hittade en del företag som hade 4-5% i direktavkastning och hade ett bra så kallat P/E-tal och prognoser. Vissa av dem gick snart ganska bra och jag resonerade som så att när de gått upp 2-3 gånger direktavkastningen så sålde jag och investerade i nästa lovande företag. Sålde av mina fonder som jag hade på cirka 150 000 kronor (där största delen kom från en kortare utlandstjänst jag var på 2016) och köpte istället aktier för hela summan.

Fick i samband med detta ett nytt chefsjobb med bättre lön och Avanza blev ett sätt att koppla bort lite stress. Köpte och sålde lite på rasterna och vissa innehav kunde stanna i portföljen så kort som 4-5 timmar. Jag resonerade som att om jag varje vecka tog hem några tusen kronor i vinst så blev det i slutet av året en bra summa ändå. Sålde helt klart en del för tidigt och har under året lärt mig att hålla lite mer på mina köp vilket har varit mestadels positivt. Jobbar fortfarande nästan uteslutande med aktier som har direktavkastning på minst 4 procent men helst högre. Mitt nya intresse i minimalism och långa arbetsveckor resulterade att i princip alla pengar som inte gick till räkningar gick till min aktieportfölj. Det var mycket glädje under sommaren in på hösten, sedan hade vi en katastrofal vinter där börsen nästan hade fritt fall vissa dagar. Ökade dock mina innehav under december och har till viss del kunnat följa med i uppgången som varit under 2019.

Så hur gick då detta mitt första år som aktiesparare? Helt över förväntan får jag erkänna. Portföljen har ökat med 350 832 kronor där 43 678 kr är direktavkastningar, 90 964 kr är säljvinster och hela 216 190 kr är sparkvot. En mycket bra start på min resa till ekonomisk frihet. Mitt chefsjobb som var av konsultkaraktär och på 1 år går mot sitt slut och jag har tagit beslutet att inte jobba heltid i höst. Går resten av året lika bra tänker jag troligen fortsätta med det 2020.

Stort tack till Joel Bladh som inspirerade till mina första steg in i aktievärlden!

Tack även till Avanza som skapat världens enklaste app som ger bra kontroll över affärerna.

Notera att aktier fortfarande har element av stor risk. Jag har läst företagsekonomi på universitetet och jobbar i mina konsultuppdrag dagligen med budget, inköp, bokföring, löner och skatter. Läs på ordentligt och sträva efter att hela tiden lära dig mer om hur aktiemarknaden fungerar. Investera inte pengar du behöver för dina dagliga kostnader eller för investeringar på kort sikt.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *