Skogsliv 19

Sedan jag utbildade mig till instruktör för Civilförsvarsförbundet och Handledare i SERE A (Överlevnad) så har jag haft en del olika kurser genom åren. De flesta under 3 dagar där vi varvat teori med praktiska moment inom överlevnad. Deltagarna har varit allt från andra instruktörer och resursgruppsmedlemmar till vanliga kontorsmänniskor men även ungdomsgrupper från scouterna.

Ett av tillfällena gjorde vi en liten film om och lade upp på YouTube som ni kan hitta med titeln Krisberedskap: Vildmark – https://www.youtube.com/watch?v=-nkhXxUKiE0

För 2019 hade vi en idé om att göra innehållet mer lättillgängligt för fler och att man skulle slippa de nätter i ett provisoriskt skydd i skogen som avskräckt en del. Då jag och Anette ”Svenssonprepper” Staaf varit med på Bushcraft-festivalen de senaste åren fick de utgöra modell för tanken. Ett stort gemensamt läger där alla får ta med sig sin egen utrustning för att klara sig och sedan ett gemensamt program med mindre kurser och föreläsningar att samlas runt.

Tanken utvecklades till att även försöka blanda olika grupper av deltagare med både överlevare, bushcraftare till preppers både med bakgrund från stan och på landet. Anders ”Svensk Prepper” Lundwall togs in i teamet och arrangemanget riktades ut mot vad som ibland lite ironiskt kallas den svenska prepperrörelsen. Anmälningarna började rulla in och det stod klart att en del barn skulle komma med. Jättekul tyckte vi och rekryterade in min dotter Alva som har ett antal år bakom sig inom scouting men också en del turer med mig i skogen. Hon skulle hålla i en del arrangemang för de yngre och vara en allmän coach för dem.

Vi i arrangörsgruppen var där i 5 dagar och redan första morgonen runt 04 så trillade de första deltagarna in. Det visade sig vara YouTubern (som min dotter skulle säga) ’Var Redo’. Förutom att föredömligt vara en aktiv del av arrangemanget med egna demonstrationer och vara en av de få som hade alla rätt på vår kunskapspoängpromenad spelade han också in del filmer. Du hittar materiel på https://www.youtube.com/watch?v=V7Ic_5wIvOM&list=PLZbSwQ9gR9cSNSBay2aa1LmFhRBNkdS1f med bland annat en intervju med mig och Anders.

Som mest var vi 25 vuxna, 13 barn och 3 hundar under helgen. Vädret var omväxlande vilket också var en otroligt bra lärofaktor. Vi hade en lång diskussion om insikter på söndagen vid sista måltiden och det fanns många bra erfarenheter och lärdomar att ta med sig från helgen för oss samtliga. Har ni inte provat att leva Skogsliv så rekommenderas det starkt för ökad livsberedskap, och ni är välkomna att följa med på Skogsliv 20 nästa år.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *