Att hitta riktigt sköna känslor

Hösten är igång och med det också våra ledarskapsutbildningar som jag och Anette ’Svenssonprepper’ Staaf skall hålla under hösten. Vi höll en fortbildningskurs över två dagar i helgen och denna veckan blir det en grundkurs på tre dagar. Gemensamt för dessa kurser är att vi lyfter upp verktyg som fungerat bra i vårt eget ledarskap. Några teorier och verktyg har varit med under flera år nu och vissa är nya. När vi tog steget att bli instruktörer fick vi chansen att under två weekends få delar av NLP Business Practitioner. NLP är en ganska kontroversiell teknik och många av övningarna är under svenska förhållandena svåra att genomföra i grupper. Svenskar är generellt helt enkelt lite mer reserverade. Det var också min första upplevelse att det gav ett ganska stort motstånd i min egen inställning till hur utbildningar borde gå till.

När jag hunnit smälta känslorna efter denna utbildning började jag faktiskt att prova några av teknikerna. Lite motvilligt började jag inse att en del av dem i rätt förhållanden fungerade bra. Jag tog därför ett beslut att pröva att börja om med en lite mer välvillig inställning. Fick ett erbjudande att pröva Nextory och där hittade jag ’The Ultimate Introduction to NLP by Richard Bandler’. Där får man träda in i rollen som deltagaren Joe när han går på en dagskurs med NLP. Man får här återgivet sig en del av modellerna jag fick testa på min kurs. Jag fick genom detta på sätt och vis också en chans att pröva om inlärning på några av dem och vissa tycker jag nu är riktigt bra.

Ett exempel på detta är att medvetet leta upp 5 bra händelser i livet och försöka mentalt återskapa så många detaljer som möjligt i dem. Det skall vara ögonblick där du kände en oerhört stark positiv känsla som när du tänker på det så börjar du le för dig själv automatiskt. Du förankrar sedan dessa händelser och känslor i något som enkelt gör att du kan hitta ett leende även om du råkat hamna i en situation där livet känns för jävligt. Hur du (för)ankrar detta är olika för olika människor. På min kurs rekommenderas det att ankra minnena i olika kroppsdelar man kom åt med handen, exempelvis att lägga handen på knät och trycka lite lätt. Jag är mer visuell i mina kognitiva förmågor och fungerar bäst med en slags mental visuell mindmap/panorama. I denna bild har jag enstaka visuella minnen som sedan binder ihop en hel upplevelse med känslor, ljud och bildminnen. De är ganska personliga men jag gjorde några snabba google-sökningar och satte ihop en illustration över hur min minneskarta över 5 riktigt sköna känslor ser ut.

Jag har valt minnen som representerar olika känslor. Om jag sedan hamnar i olika situationer där jag känner mig frustrerad, överväldigad, otillräcklig eller bara trött och nedstämd kan jag leta upp en positiv känsla för att kontra detta. Det är effektivt. Men det kräver också att man prövar några gånger. Att hitta riktigt sköna känslor och ha dem lätt tillgängliga är ett bra verktyg. Som de flesta av NLP’s verktyg kräver det att man jobbar med dem i rätt sinnesstämning och att de inte känns påtvingade. Denna teknik kommer nog därför inte komma som ett stående innehåll i mina kurser men som en positiv extramodul när stämningen i gruppen känns rätt. Jag känner att det fungerar för mig, och när jag känner det så kommer det hos mig alltid en lust att dela med mig. Så leta upp ett positivt minne, tänk igenom så många detaljer som möjligt och pröva senare i veckan att komma tillbaka till det och se hur det känns. Chansen är att det funkar för dig också.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *