Att kliva av ekorrhjulet vid 40

Det uppstod en diskussion på Twitter under veckan om FIRE vid 40. FIRE står för Financial Independence and Retiring Early och syftar på att kunna pensionera sig vid en tidigare ålder än dagens 65 år och kanske i stället bli pensionär vid 45-55 års ålder med samma inkomst som tidigare. Trådstartaren ifrågasatte varför någon skulle vilja sluta jobba vid så tidig ålder. Vad skulle man göra efter det liksom.

Jag tror jag och trådstartaren lägger olika förutfattade meningar i ordet pensionär. Jag misstänker att i hans värld är en pensionär en orkeslös person som sitter hemma och tittar på TV, umgås med väldigt få människor och dessutom saknar inkomsterna att ha en ordentlig fritid. Jag vet inte hur det ser ut bland era släktingar. I min släkt så reser de flesta som slutat jobba mer utomlands än vad jag gör, de har en fullbokad social kalender och är glada över den tid de faktiskt sitter hemma och får en chans att inte göra någonting. Motsatsen till att jobba är inte att vara sysslolös.

Beslutet jag tog att smyga in i FIRE redan i år var för att kunna göra mer med min tid. Att inte sitta fast vid ett jobb där jag inte kan styra min tid eller sysselsättning. Under 2019 så har min börsportfölj haft en genomsnittlig realiserad vinst på 16 157 kr per månad. Det är alltså riktig vinst. Inte baserat på prognoser eller kursutvecklingar. Pengar jag tagit hem genom försäljningar och direktavkastning.

Det har gjort att jag kunnat vara hemma mer. När jag skriver detta har jag faktiskt varit hemma 5 dagar i följd. Kunnat möta hösten genom långa promenader. Fortsätta mina minimalism-projekt hemma som troligen kommer hålla på en bit in i 2020. Men som kommer bli så bra när det är klart. Spenderat tid med mina barn. Lagat mat hemma flera gånger varje dag. Löptränat när det passar mig och inte när det råkar finnas tid över.

Imorgon skall jag iväg till Malmö två dagar och nästa vecka Södertälje tre dagar. Lagom långa jobbpass hemifrån och än så länge kul att resa runt i Sverige och se nya platser. Den känslan kommer säkert avta med tiden och allt eftersom min börsportfölj utvecklas ser jag fram emot när jag nått full FIRE och helt och hållet bestämmer vad jag vill göra. Baserat på vad som känns meningsfullt och roligt, snarare än vilka inkomster det ger. Bestämde denna veckan målet att vara hemma 200 dagar nästa år. Familjen är fortfarande lite skeptiska då det är en dramatisk förändring till exempelvis 2018 då jag var hemma cirka 60 dagar. Men som förutsättningarna ser ut nu kommer det att lyckas.

Målet med ”passiv inkomst” är inte att skapa ett passivt liv. Tvärt om.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *