Vem vill du vara när katastrofen kommer?

”Istället för att ställa frågan: ’Hur gör jag för att överleva när katastrofen kommer’ tror jag det är bättre att ställa frågan: ’Vem vill jag vara när katastrofen kommer’”(En bok för alla – 2019). Detta står skrivet av Herman Geijer i boken ”Vad håller ni på med”. Jag har precis läst texten när jag träffar Herman i Göteborg. Jag frågar honom när vi är på väg att skiljas; vad är nästa grej nu då, vad skall du prata om? Han stannar till och ler mot mig och säger; samma vanliga, det kommer vi behöva prata om länge till.

Jag funderar på detta på vägen hem och konstaterar att han har rätt. Vi som pratat om hemberedskap nu i flera år känner nog ofta att vi måste gå vidare och börja prata om andra vinklar. Komma bort från de där grunderna som väl alla vet vid det här laget, och börja gå djupare i resonemangen. Men det är just grejen att de flesta inte alls har tagit till sig grunderna i hemberedskap. Trots kampanjer från myndigheterna, broschyren utskickad till alla hushåll i Sverige, nedsläckt land på SVT och flera års krisberedskapsveckor. Vi måste fortsätta prata grunderna med de vi träffar.

Samtidigt måste vi också fortsätta utveckla oss själva och gå framåt i livet. Fundera ordentligt på vad det är vi kämpar för att behålla när katastrofen kommer. Våga leva livet ordentligt både för oss själva och tillsammans med våra nära och kära. Hemberedskap kan aldrig handla om att hålla andan och vänta på katastrofen. Utan istället planera för livet och ha med oss frågan, vem vill vi vara när katastrofen kommer?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *