Att hantera känslorna inför en samhällsstörning

Det ser ut som spridningen av CoVid-19 nu ökar på ett sätt som inledningsvis inte förväntades. Snabbare och till flera länder med dödsfall över en större geografisk yta. Än så länge har den vanliga influensan drabbat fler personer och med fler dödsfall som resultat. Men det finns en potential i ”Corona” som oroar. Detta får många medborgare att vidta åtgärder. Flera nyheter och bilder kommer från Italien där hyllorna i affären gapar tomma. Det kommer även rapporter från olika hamnar att eftersom färre skepp lämnar Kina-området så drabbar det också andra handelsvägar mellan oss och Kina. Det råder dessutom en brist på containrar just nu som efter de tömts på kinesiska varor brukar skickas tillbaka igen fyllda med varor från Europa.

För oss som familj har barnen kommit hem med frågor från skolan då det diskuteras även där. Vad händer om skolan stänger, och flera arbetsplatser stänger, om matvaruaffären stänger. Under söndagsmiddagen lyfte jag ämnet och vi hade en lång diskussion om vad vi såg för konsekvenser och vilka åtgärder vi borde göra direkt. Att barnen skulle äta både frukost och lunch hemma var något de såg som problematiskt. Att arbetsplatser stänger var kanske något vi vuxna såg som mer problematiskt med de följdeffekter det får på exempelvis konsumtionsvaror. Vår dotter har precis varit sjuk några dagar i februari och vi diskuterade hur hon uppfattade att man hamnade efter i skolan vid längre frånvaro. Då mycket av arbetet sker via Google Drive och hon har väldigt bra betyg såg hon inte det som problematiskt alls. Grabben får vi köra lite egna lektioner med då hans klass inte har digitaliserats i samma utsträckning.

Efter en sådan här diskussion tycker jag det är viktigt att man gör något praktiskt så alla känner att det har blivit någon slags slutsats i diskussionen. Vi inventerade frysen och den allmänna delen av skafferiet och skrev en inköpslista. Mycket av den mat vi har hemma för störningar exempelvis i elförsörjningen är lite tråkigare och med bättre hållbarhet än i det normala livet. Sedan åkte jag iväg och köpte så mycket som vi trodde vi skulle få plats med av sådant som vi tror kommer gå åt extra mycket om alla är hemma.

Under kvällen när barnen lagt sig analyserade vi familjeekonomin och konstaterade att CoVid-19 vid ett större utbrott kommer drabba oss lite extra. Detta då jag som konsult har många uppdrag som är beroende av att företag och transporter fortsätter med sin normala verksamhet. Samtidigt så har vi mycket låga fasta kostnader i vårt hushåll. Vi diskuterade också lite lösningar ifall bara vissa familjemedlemmar blir misstänkt sjuka och behöver hanteras under karantänliknande förhållanden hemma.

Att acceptera och hantera känslorna i familjen inför en möjlig samhällsstörning är konstruktivt och dämpar oron. Framför allt om man har barn. Att säga ”att det löser sig nog” eller ”media bara överdriver” kan öka oron. För vid en större risk går det inte att skydda sig mot rapporteringen. Och har man barn i skolan kommer de att diskutera det där, både med andra elever och lärare. Så oavsett vad du personligen tror om det kommer bli en pandemi eller inte, hantera känslorna på ett konstruktivt sätt med din familj och omgivning.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *