Börsportföljen lever

Som jag skrev i förra inlägget så sålde jag hela min börsportfölj de första skakiga veckorna i mars. Jag samlade kapital för att härda ut stormen. Och under en jobbig vecka och framför allt helg gjorde jag om alla mina planer för 2020. Men kontakterna levde och löfte om uppdrag började komma in. Och där satt jag med ett par miljoner i kapital som absolut inte ville sitta på ett likviditetskonto.

Jag började analysera vilka aktier som jag skulle kunna tänka mig äga när verkligheten kommit tillbaka. Just då trogen till min utdelningsfilosofi tittade jag på bolag som haft en stabil utdelning de senaste åren, och vilken procent det skulle motsvara med dagens kurs. Många bolag framstod genast som otroligt attraktiva bland de ”tråkiga och grå” svenska storbolagen. Volvo, Lundin Petroleum, Boliden, BillerudKorsnäs, Peab för att nämna några. Några lite i jämförelse nyare bolag som Kindred, Intrum, Nobia. Poängen är att jag applicerade min fastställda policy på de nya förutsättningarna och den 23 mars gick jag in igen med största delen av kapitalet.

Vad jag inte visste då men som är klart nu är att 23 mars var den absoluta botten. Fenomen som FOMO (Fear of missing out) och TINA (There is no alternative) slog till på bred front och många av investerarna som gick ur i den stora crashen började köpa igen. Det var ren tur att det blev den 23 mars för mig. Det hängde starkt ihop med att jag började tro på min egen privatekonomi igen. Misstagen jag gjorde var att jag inte riktigt trodde på den massiva uppgången som skulle komma. Exempelvis sålde jag Kindred på +50% vilket jag då tyckte var en grymt bra vinst med tanke på att jag gått ur på -14%. Även Volvo, Lundin Petroleum, Billerud och många andra såldes ut när de nådde 50-60% vinst. Hade jag behållit exempelvis Kindred som jag köpte på 23 kronor hade jag istället kunnat se +200% i slutet på augusti. Men Lundin som jag sedan sålde på 225 kronor har inte kommit tillbaka på den nivån så, you win some you lose some. Men portföljen återhämtade sig i stort, och snabbare än väntat.

När jag såg trenden på uppgången läste jag fler artiklar framför allt om fenomenet TINA. Jag blev övertygad om att oavsett de reella konsekvenserna av Covid-19 på världen så fanns det inte så stort intresse att låta kapitalet ligga i malpåse. Jag jobbade med tidigare framgångsfaktorer att hitta stabila företag på den svenska marknaden och inte vara rädd för att använda hävstång. Jag jobbade vidare med min ”stora” portfölj på Avanza med medelrisk. Växlade upp på min ”lilla” portfölj på Nordnet med högre risk fast fortfarande på svenska aktier. Började lyssna mer på #finanstwitter om vad det fanns för förhoppningsaktier.

Min stora portfölj på Avanza nu ligger stabilt över 2 miljoner. Efter fredagens stängningssiffror närmare bestämt på 2 230 117 SEK. Tittar man på utvecklingen sedan 1 januari 2020 står den just nu på +14.41% vilket jag är nöjd med beaktat den stora nedgång som blev i mars. OMX30 på Stockholmsbörsen står i +1.67% (siffror från inloggat läge på Avanza). Jag har hela tiden haft en framgångsrik strategi för att slå index genom att äga ett fåtal starka bolag jag tror på. Min förhoppningskandidat i Avanza-portföljen just nu är Millicom som utgör 39% av portföljen. Flertal köprekommendation den senaste veckan har gett starkt hopp inför 2021.

Min mindre portfölj på Nordnet ligger på 1 107 840 SEK och en uppgång på +18.6% sedan 1 januari 2020. Efter att ha kört lite olika bolag och kämpat mig uppåt sålde jag under den senaste veckan i princip samtliga innehav. Anledningar var att Evolution Gaming som jag följt den senaste tiden dippade ner på 555 kronor. Det var en konsekvens av en större nedgång framför allt i USA men då EVO tidigare varit uppe i 695 kronor såg jag ett starkt köpläge. Därmed ökade jag min position rejält och har nu strax över en miljon i aktieinnehav. Jag är övertygad om att detta innehav kommer ge positiva grafer i min Nordnet-portfölj in i 2021.

Det är nu 26 månader sedan jag gick in på börsen med ett startkapital på cirka 150.000 kronor. Jag är ärligt talat helt blown away över resan jag gjort sedan dess. Börja spara, börja investera!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *