På grund av en större renovering av lägenheten har vi fått en evakueringslägenhet tvärs över gården. Sov första natten i den tillfälliga lägenheten inatt och det kändes lite som julledighet och man sover över hos en släkting. Familjen verkar ta det bra och den största oron nu är att Internet ännu inte är överflyttat. Men en bra erfarenhet inför en eventuell riktig evakuering någon gång.

Man får också en tankeställare om vad man egentligen använder normalt i sitt liv. Många saker och även kläder packades i lådor och skickades till vinden. En hel del möbler kan stå kvar i lägenheten längs vissa väggar som inte berörs av evakueringen. Vi har i grunden tagit med säng, varsitt bord och stol och kläder i resväskor. Allt skulle lätt få plats i en större kärra eller lastbil för B-körkort. Just den biten känns ganska bra.

Men det är som sagt en hel del saker som vi lämnar kvar, och det ger en del minimalist-ångest. Vi skall vara evakuerade i 13 veckor och livet fortsätter som vanligt med jobb och skola för barnen, plus en större ledighet under jullovet. Vi har alldeles för mycket ”skulle vara bra att ha någon gång”-saker. Eftersom jag var ledig ett par dagar innan flytten har jag därför utöver mina grundsaker flyttat över en hel del kartonger och väskor med saker som behöver kollas igenom. Mängder med papper som jag kommer kunna scanna in och sedan slänga. En hel del prylar som jag skall försöka sälja eller kasta. Uppskattningsvis cirka 4-5 kubikmeter som inte skall flyttas tillbaka igen när renoveringen är klar.

Det är mycket tomma ytor i evakueringslägenheten då många rum är större än våra nuvarande. Den är i princip lika stor som vår vanliga lägenhet men ett rum mindre. Jag hoppas att övriga familjen kommer lära sig att uppskatta de många tomma ytorna och att vi kan genomföra en del förändringar när vi flyttar tillbaka. Vi gav bort soffan och köksbordet i flytten. Målsättningen är att när vi nästa år köper nya möbler så kommer de vara kompaktare än de gamla. Jag kommer ha mindre volym att förvara och kommer kunna flytta bort en och annan hylla. Vi har inte fått fulla detaljer i alla ändringar de skall göra då VVS och ventilation kommer att prioriteras och kanske flytta någon vägg eller få någon garderob att försvinna. Men vi är väldigt förväntansfulla att flytta tillbaka igen och genomföra de förändringar vi ser framför oss. Det känns faktiskt på många sätt som en nystart.

Delta i diskussionen

1 kommentar

  1. Ja, visst är det så att man köper på sig en hel del ”skräp” under åren, som man faktiskt inte behöver eller använder!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *