Det startade som förväntat 2020, och länge fanns det hopp om att Covid-19 endast skulle utveckla sig liknande svininfluensan. Swedbank i portföljen gick hyfsat och stod den 20 februari på +16%. Sedan kom mars månad som slutade med att jag sålde Swedbank med förlust och började om med nya aktier, inledningsvis med samma investeringsfilosofi som tidigare men som sedan blev en techfilosofi. Du kan läsa mer om det i blogginläggen Börsportföljen lever och Portföljutveckling september 20.

När det gäller övriga inkomster så lyckades jag bra med omställningen i mars kan jag tycka så här när 2020 är över. Sex olika inkomstkällor har genererat netto 358 258,65 kr vilket ger ett snitt på nästan 30k i månaden. Jag vet att man normalt sett inte räknar inkomster i netto men eftersom portföljen har snudd på ingen skatt och dessutom vissa av mina inkomster inte har normal a-skatt så blir det en mer rättvis jämförelsesiffra.

Övriga siffror så har jag rört mig 6 814 975 steg med min Fitbit, en dagligt snitt på 18 671 steg per dag. 26 juni lyfte genomsnittet vilket var dagen då jag tog utmaningen att gå över 60k steg på en dag och landande på 60 180 steg. Har fortsatt med podden Hemberedskap, även om den hade lite uppehåll under mars/april när jag behövde all fokus till omställningen, och den har haft 47 738 nerladdningar under 2020 eller 131 personer varje dag! Det tycker jag är riktigt roligt att vi når ut med budskapet.

Börsportföljerna då bestod till slut bara av Millicom och Evolution. När Millicom närmade sig 100k vinst så sålde jag även Millicom och gick all in på Evolution 21 oktober. Sedan kom vaccinnyheten vilket orsakade en sektorrotation och gav en kraftigt negativ effekt på det beslutet, men det är sådana smällar det blir ibland. Året slutade ändå på ett över förväntan positivt resultat.

Avanza

Avanza-kontot slutade året på +723 566 kr / +27.99% (+47.65% exklusive hävstång). Swedbank fick ett betydligt större fall än index som man kan se på kurvan. Sedan hade jag en ganska aktiv period där jag sålde och köpte aktier som var kraftigare nedtryckta än index och kämpade mig upp till indexkurvan. Efter det lite svajjigt helt klart fram till september då jag fick ett ryck. Köpte Evolution som sedan sänktes rejält på vaccinnyheten, men sedan återhämtade sig efter den förväntade nyheten om inträde i OMX30. Evolution stod dock bara för cirka 260k av vinsten på Avanza eller motsvarande 1/3 av utvecklingen. Totalt har jag köpt 26 olika innehav på Avanza under året. Förutom Evolution var Millicom och Nobia de största vinnarna.

Nordnet

Nordnet-kontot slutade året på +709 753 kr / +43,83% (181,23% exklusive hävstång). Även här så klart började det med ett kraftigt fall med Swedbank. Efter det ungefär samma strategi som på det andra kontot men lyckades något bättre här med valet av aktier och tog mig snabbare över index. Under året blev det 28 köp totalt som även här slutade med all in Evolution något tidigare än på Avanza och på denna portfölj stod Evolution för 2/3 av den totala utvecklingen.

Det är värt att notera att jag använder hela mitt utrymme för hävstång som jag blivit beviljad både från Avanza och Nordnet. Jag har tidigare gjort det på Avanza men inte på Nordnet vilket gör att grafmässigt så sticker Nordnet iväg procentuellt högre. 47% på Avanza kontra 181% på Nordnet är alltså siffror på hur många procent mitt eget insatta kapital har ökat. Med facit klart var detta helt klart ett år då det lönade sig att ha hävstång. På Avanza lyckades jag i princip dubbla utvecklingen och på Nordnet fyrdubbla utvecklingen! Det finns så klart alltid en risk med hävstång och kredit och bör endast utnyttjas om man har råd med kostnaderna från egna löneinkomster.

Avslutningsvis så har 2020 med Covid-19 inneburit många tråkiga ekonomiska aspekter för samhället. Det återstår att se hur det kommer påverka börsen de kommande åren. Jag tror det kommer bli viktigare än någonsin att välja rätt aktier att äga. Just nu känner jag mig någorlunda trygg att Evolution kommer att fortsätta utvecklas och komma in på nya marknader och kommer troligen äga långt in i 2020.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *